Miks Merilin Taimre taimseid juuksevärve ja looduskosmeetikat eelistab

2021 aasta kevadel ja suvel oli mul looduskosmeetika maaletooja ettevõtjana suurepärane võimalus teha koostööd sotsiaalmeedia mõjutaja Merilin Taimrega, kes kirjutab Paljas Porgand -blogit ning Instagramis leiate samanimelise konto siit. Merilini juukseid värviti korduvalt Radico Colour Me Organic taimsete orgaaniliste juukseväridega ja ta kasutas looduslikke juuksehooldustooteid. Selles artiklis küsime Merilini käest tema ökotoodete eelistusi ja Merilin annab nõu kuidas vahetada tavakosmeetikast looduskosmeetikale. 

Oleme Meriliniga teinud koostööd ka varem. Merilini juuksed värviti Juusteakadeemias Tallinnas esimest korda Radico taimsete juuksevärvidega juba 2018-ndal aastal. Blogipostituse leiate siit  ning 2020-ndal Merilini juuksed värviti taimsete juuksevärvidega Juuksetervisekeskuses Tallinnas. Paljas Porgand blogist leiate postitiuse siit

Sellel aastal otsustasime teha pikema koostöö. Koostöö eesmärgiks seadsime saada Merilini juuksed paremasse korda kasutades selleks ainult looduskosmeetika juuksehooldustooteid ning Radico taimseid juuksevärve.

Merilinil on sotsiaalmeedias palju jälgijaid ning paljud saavad uute toodete kohta esmakordse info Merilini kaudu. On ütlematagi selge, et mingite kriteeriumite järgi tuleb tal valikuid teha. Mida Merilin soovib testida ja edasi soovitada, mida mitte ja mis on Merilini arvates üldse proovimist väärt?

Küsimused ja vastused Meriliniga, Paljas Porgand

Veel mõned aastad tagasi oli mahetoidul, looduskosmeetikal ja taimetoidul võrdlemisi kitsas tarbijanišš (segment). Kuna paljudel tarbijatel on soov kasutada puhtamaid ja keskkonnasõbralikke tooteid siis eelistatakse ka kosmeetikas turvalisemaid tooteid mis hoiavad oma keha puhtana.

Kuidas ja millal sul tekkis huvi looduskosmeetika vastu? Kuidas on tekkinud huvi looduslike juuksehooldustoodete vastu? 

"Huvi looduskosmeetika ja kõige loodusliku ja toksiinivaba vastu tekkis mul teadvuse laienedes, kui palju meid igapäevaselt meile teadmata mürgitatakse. Mida rohkem ma tervise oma kätesse võtsin, seda rohkem nägin, kui palju on teha. Looduskosmeetika oli üks mu esimesi samme tervema mina suunas. "Toxic Beauty" on hea dokumentaalfilm, mis annab ehk mõista, millega me end igapäevaselt ohtu seame". Toxic Beauty traileri näed siit. 

"Esimesena loobusin ma mainstream brändidest ja pöördusin väiketootjate poole, seejärel täpsemalt juba parfüümist, parabeenidest, sulfaatidest ja kõikvõimalikest ainetest, mida ma isegi hääldada ei oska", räägib Merilil. Ta jätkab: "Täna on mulle oluline, et toode oleks ka vegan ehk ei katseta loomade peal ning öko sertifitseeritud. ´Kui nägin, et mu (juuste) tervis läheb aina paremaks, siis pole tekkinud kordagi kahtlust, kas see oli õige samm ja kõike vaeva väärt. Me pole mitte ainult, mida me sööme, vaid ka mida me peale endale määrime".

Kuidas sinu juuksed on muutunud pärast seda kui hakkasid kasutama loodulike juuksevärvide ja looduslikke tooteid?

"Ma poleks kunagi arvanud, et ka juuste värvimine võiks kuuluda looduskosmeetika all. Sest kui mõtleme värvile, siis see kõlab vaid ebanaturaalse võimalusena, mis paratamatult kahjustab juukseid. Kui ma kuulasin üht arsti rääkimas juuksevärvi sisaldusest, mürgisusest, kahjulikkusest ja ohtudest meie üldisele tervisele, otsustasin päeva pealt loobuda juuste värvimisest.

Minu õnneks oli mul varajasemalt olnud kokkupuude Radico taimsete juuksevärvidega. Sel päeval võtsin aga vastu otsuse, et ma jään taimsetele, ohututele ja juustele suisa kasulikele värvidele truuks". 

Merilin, Paljas Porgand Radico taimsete juuksevärvidega

Mis on sinule sinu juuksehooldustoodete ja kosmeetika puhul tähtis? Milliste kriteeriumite järgi hangid tooteid? 

"Minu jaoks on koostööpartnerite puhul väga oluline omada ühiseid väärtuseid. See ei tähenda, et koostööpartner peaks mõtlema minuga ühte moodi igas osas ja alati, kuid kahjuks ei näe ma enam ette koostööd brändiga, kes panustab loomade piinamisse, keskkonnakahjusse või tervise kahjustamisesse. Võin öelda, et tänasel päeval on 99% mu koostööpartneritest kas täielikult maailma paremaks kohaks muutmisesse või vähemalt oma jalajälje vähendamisesse suunatud suuremad ettevõtted või väiketegijad". 

Millest ja kuidas sa soovitad meie lugejatel alustada oma teekonda looduslikumate valikute juurde ja millised võiksid olla praktilised sammud? 

"Alustada võiks toodetest, mida kõige rohkem tarbid. Seega vaataksin ma esmalt üle oma toidulaua ja vee puhtuse. Seejärel juba kosmeetika, mida ma igapäevaselt kasutan. Võtaksin ette esmalt tooted, mida kasutan kõige rohkem ja mis avaldavad enim mõju mu tervisele (dekoratiivkosmeetika, juuksehooldus ja nahale määritavad tooted). Kui üks pudel hakkab otsakorrale jõudma, teeksin uurimistööd põhjalikult, kuidas saan ma järgmise pudeliga oma tervisele juba paremat mõju avaldada.

Kuna enamast on odavam osta komplekte korraga, siis hoiaksin silmi lahti komplektidele tehtud eripakkumistele ning eelistatavalt telliksin mitu toodet korraga ette ka suurema soodusmüügi puhul (ei maksa lisaks transpordi eest). Looduskosmeetika on kallim, kuid minu tervis ja Maa on mulle kõige kallimad! Seejärel saab hakata tegelema pisidetailidega ning hakata eemaldama oma igapäeva rutiinist üleliigseid tooteid, mida me tegelikult ei vaja.

Tänaseks päevaks olen mõistnud, et ma ei vaja dušigeeli, kehakreemi, juukselakki, juuksevahtu, parfüümi, kümneid näohooldustooteid, veel rohkem meigitooteid jne. Meile püütakse määrida pähe, et me vajame palju, et olla ilus. Ütlen aga ausalt, me ei vaja pea midagi, et olla ilusad! Me juba oleme. Ja tõeline ilu koorub välja hoopis siis, kui eemaldad paksu toodetekoore oma pealt!"

Radico juuksevärvid, Merilin, Paljas Porgand

Milliseid looduskosmeetika lemmiktooteid soovitad?

Olen täielikult armunud Gyada looduskosmeetikasse! Olen oma blogis toonud välja just need tooted, mis üllatasid mind enim ja miks. Olen siiralt õnnelik, et juhtusin tänu Waku Organicsile Gyadat kasutama! Loe lähemalt siit.