Radico taimse juuksevärviga värvitud juuksed

Kirjutanud ökojuuksur Hanna Jalkanen, tõlkinud Eha Vakkermann

Sissejuhatus

Kas oled poeleti ees seisnud või e-poes eri tooteid uurinud ja mõelnud, kuidas oskan oma juustele õige Radico taimse värvi tooni valida? Nüüd paljastan teile, mida teha ei tasu ja kuidas teil tooni valimine õnnestub! Ärge valige värvi selle tooni nime või värvipakendi kaanepildi järgi. Taimede värvimise maailm on veidi keerulisem. Vajalik on teada looduslike värvide põhimõtted ja teie juuste oma värv, et oleks võimalik valida kodus värvimiseks õiget taimset juuksevärvi. Kõige keerulisematel juhtudel soovitan alati ökojuuksurite poole pöörduda.

Taimse juuksevärvi ja tavavärvi erinevus

Kõigepealt selgitan sulle, kuidas taimedega värvimine erineb sünteetilisest juuksevärviga värvimisest. Mõlemal värvimisvormil on meie juuste struktuurile erinevad kinnitusmehhanismid. Sünteetilise juuksevärvi pH tase on kõrgem kui taimsel värvimisel, mis tähendab, et aluselisema PH korral eraldub rohkem hapnikku ja seeläbi hapnikukahjustus juustele. Sünteetilise juuksevärvi pigment imendub sügavamale juustesse, kuni kiulise kihini. Taimse värvi pigment kinnitub juuste pindmisse kihti. Seetõttu ei kahjusta taimne värv meie juuste struktuuri ja on palju õrnem värvimisviis.

Taimsete värvainete püsivust mõjutavad mitmed tegurid. Taimsed värvid kinnituvad tihedalt juuste pinnale ja näiteks väikese molekuliga punane henna on väga püsiv värv. Oma molekulaarse suuruse tõttu võib henna toon olla nii vastupidav, et kui see hakkab ladestuma juuste pealiskihile, ei tuhmu toon peaaegu üldse. See tähendab, et taimsete värvainete maailmas käituvad punased pigmendid sünteetiliste hapnikuvärvidega võrreldes vastupidiselt. Sünteetilise punase värvi puhul tuleb punased toonid vaid üle värvida ja koduseks hoolduseks on vaja toonivaid värvimaske.

Tumedatel indigol põhinevatel värvidel on rohekassinine aluspigment. Seetõttu võivad tumedad taimsed värvid meie juustes esmalt rohelisena tunduda, kuid seda ei tasu karta. Õige värvivaliku korral hakkab taimne värv hapniku mõjul tumenema ja saavutab lõpliku värvi paari päevaga. Tumedad värvitoonid on näiteks Radico tumepruun, pruun ja kerge must.

Tuleb meeles pidada, et henna- ja indigovärvid on tugevalt kinnituvad ning kuna need valmistatakse ainult veega ilma oksüdatsioonita, ei saa neid täielikult eemaldada ka oksüdeerivate toodetega. Seetõttu võib taimsete värvide eemaldamine olla keeruline, kuna nende pigment on väga püsiv. Henna helendamine on veidi lihtsam kui indigo, kuna indigo hakkab helendamisel roheliseks muutuma. Seega, kui soovite oma taimevärvi muuta või heledamaks muuta, soovitan pöörduda ökojuuksuri poole.

Ka taimede värvimaailmas on palju toonivaid ürte. Kui te ei soovi nii püsivat lõpptulemus, võite neid julgelt kasutada. Need on näiteks värvimadar ja hibiskus. Taimsed varjundid tuhmuvad juustelt aeglaselt nädalate või kuude jooksul. See on suurepärane võimalus neile, kes soovivad vaheldust!

Kuidas valida õige taimse juuksevärvi toon

Nüüd jõuame kõige tähtsama osani, milleks on õige tooni valimine. Kui ma õpetan juuksuritele taimsete värvidega värvimist, siis rõhutan värviringi.

Näiteks kui soovime heledamaid juukseid tumedamaks muuta, võib see vajada topeltvärvimist (2 korda värvimist), sest taimne juuksevärv ei või radikaalselt heledamaid juukseid tumedamaks muuta. Taimne värv ei muuda ka tumedaid juukseid heledamaks, kuna heledamaks muutmiseks on alati vaja vesinikperoksiidi. Värviringi puhul on lihtne mõelda nii vastandvärvidele kui ka neid ümbritsevatele pigmentidele. Henna on punase ja indigorohelise baasil. Nii et need on vastandvärvid.

Kui soovite punast neutraliseerida, on vaja rohkem indigot ja vastupidi. Valmis toonide hulgast leiab ka laia valiku erinevaid toone, mis sisaldavad erinevaid ürte. Need võimaldavad teil segada oma juuksevärvi. Näiteks kui soovid blondidele juustele pehmemat virsiku tooni, võid segada henna kullavärvi cassia või šampanjablondiga või kasutada näiteks Radico Colour Me Organic Strawberry Blonde maasikablondi juuksevärvi. Pruunidele juustele annab see toon teile sooja iirise pigmendi.

Radico juuksevärv segatud

Ma ei saa seda piisavalt rõhutada, sest kõige A ja O on juuste korralik esipuhastus. Nagu ma kirjutasin, kinnitub taimne värvipigment juuste pinnale, nii et juukse pind peab olema tõesti puhas. Kui teie juuksed on ebapuhtad või nendes on soengutoodete (viimistlustoodete) jäänuseid, halveneb taimse värvipigmendi kinnitus . Seega soovitan esmalt teha savipuhastuse, pesta kaks korda sügavpuhastava šampooniga või kasutada Radico sarja puhastuspulbrit. Korraliku esipuhastamisega saad juustele tugevama ja vastupidavama taimevärvi.

Näiteks kui soovime heledamaid juukseid tumedamaks muuta, võib see vajada topeltvärvimist (2 korda värvimist), sest taimne juuksevärv ei või radikaalselt heledamaid juukseid tumedamaks muuta. Taimne värv ei muuda ka tumedaid juukseid heledamaks, kuna heledamaks muutmiseks on alati vaja vesinikperoksiidi. Värviringi puhul on lihtne mõelda nii vastandvärvidele kui ka neid ümbritsevatele pigmentidele. Henna on punase ja indigorohelise baasil. Nii et need on kontrastsed värvid. Kui soovite punast neutraliseerida, on vaja rohkem indigot ja vastupidi. Valmis toonide hulgast leiab ka laia valiku erinevaid toone, mis sisaldavad erinevaid ürte. Need võimaldavad teil segada oma juuksevärvi. Näiteks kui soovid blondidele juustele pehmemat virsiku tooni, võid segada henna kullavärvi cassia või šampanjablondiga või kasutada näiteks Radico Colour Me Organic Strawberry Blonde maasikablondi juuksevärvi. Pruunidele juustele annab see toon teile sooja iirise pigmendi.

Radico Dark Brown enne ja pärast

Ökojuuksuri nipid

Kui hakkate taimse värviseguga töötama, ärge koonerdage värviga. Taimsele juuksevärvile meeldib küllus ja niiskus. Taimse värvi ideaalne koostis on jogurtilaadne ning oluline on järgida nii segamissuhteid kui ka veetemperatuuri juhiseid.

NIPP: Kui olete algaja või aeglane värvija, annan teile ökojuuksuri nõuande. Asetage oma taimse juuksevärvi kausi alla sooja vee vanni kauss või taldrik. Nii püsib teie taimne juuksevärv meeldivalt soojana. Ise kasutan seda nippi oma töös.

Kui oled värvi peale kandnud, kasuta kindlasti kaitset. Kasuta selleks värvipakendis leiduvat kilemütsi või biokilekotti. Selle peale soovitan sooja rätikumähist, turbani või kuiva rätikut. Andke värvil mõjuda 1-2 tundi.

Siis on teema, mida sageli arutatakse. Kas taimevärvi tasub pärast loputamist pesta? Erinevatel kaubamärkidel võivad olla väga erinevad soovitused. Radico taimsete värvide puhul soovitatakse juuksed ainult loputada. Kui teil on tundlik peanahk siis soovitan juuksed šampooniga pesta. Mina kasutan ka juuksepalsamit kuid see on maitse asi. Pärast värvimisprotsessi on oluline oodata vähemalt päev enne uuesti pesemist. Nimelt jätkab taimne värv veel süvenemist ega ole kohe valmis. Parim oleks oodata paar päeva. Kui teil on indigopõhine tume värv mis muutub roheliseks siis ärge seda peske. Kõige parem on katsetus teha nädalavahetuse alguses et esmaspäeval ei oleks vaja rohelise peaga tööle minna. Kui pärast nädalast värvimist on rohelust siiski märgata, on toonivalik ebaõnnestunud. Siis soovitan uuesti värvida või pöörduda ökojuuksuri poole. Vaata meie koostöö juuksurisalongid siit. 

 

Millal valida ökojuuksuri?

Kas teadsid, et Põhjamaades töötavad vaid koolitatud ökojuuksurid? Seega on meil väga ainulaadsed oskused taimede kohta. Meie töö on palju enamat kui taimedega värvimine. Teeme erinevaid looduslikke hooldusi, India peamassaaže, energiamassaaze ning pöörame erilist tähelepanu keskkonnasõbralikele toodetele. Teame, mida soovitada teie juustele ja oleme teadlikud kasutatavate toodete mõjust keskkonnale. Seega eelistame võimalikult looduslikku ja keskkonnasõbralikku toorainet.

Hanna Jalkanen on ökojuuksur ja koolitaja. Hanan töötab Hämenlinnas, Soomes.