Magus mandel

Mandli tarbiminen toiduks ja iluhoolduses

Mandlit peetakse “pähklite kuningaks”. See sisaldab tervislikke rasvu, kiudaineid, fütokemikaale, vitamiine ja mineraale, mis muudavad mandliõli suurepäraseks toiteallikaks nii seespidiselt kui ka välispidiselt! Seetõttu mandliõlina tuntud õli on populaarne oma kasulikkuse tõttu juustele, kehale ja nahale. Selles artiklis peatume lähemalt mandliõli omadustele välispidiselt ning nõustame selle kasutamist juustele ja nahale.

MIS ON MANDLIÕLI?

Mandel on seeme, mis saadakse mandlipuu viljadest. Need puuviljad näevad välja väga sarnased virsikutega, ainult rohelised. Seega see fakt mandli kohta teeb sellest puuvilja, mitte pähkli! Mandlid on maailma pähkli viljadest vanimad ja kõige laiemalt kasvatatud. Esmalt kasvatati neid Lähis-Idas ja üsna varsti avastati, et selle seemnetest pressitud õli oli väga kasulik. Ligi pool mandli massist on õli ja küpsed mandlid pressiti õli saamiseks minimaalse kuumusega. Lisa mandli kohta võid lugeda siit

MANDEL

Tänapäeval on mandlid ja mandliõli populaarsed kui eriti toitainete rikkad allikad. Võib-olla olete kohanud toitumisspetsialiste, kes soovitavad lisada mandleid oma igapäevasesse menüüsse ja Ayurveda ilueksperdid soovitavad mandliõli kasutamist naha toitmiseks Abhyanga (enesemassaaž) õliga*. Pähklite pressimisel saadud mandliõli on rafineerimata ja säilitab suurema osa toitainetest ning õli algse maitse. Rafineeritud mandliõli seevastu saadakse rafineerimata mandliõli kuumutamisel ja keemilisel töötlemisel. See õli on kuumuse suhtes vastupidavam, kuid sisaldab vähem toitaineid. Millist mandliõli peaksite enda jaoks valima? Selle mõistmiseks, räägime veel ühest mandli liigist, külmpressitud magusast mandliõlist.

MIS ON MAGUS MANDLIÕLI?

Mandliõli on kahte tüüpi: magus ja mõrkjas. Magusa mandli õli sobib nahale paremini, kuna seda saadakse mandlipuust (Prunus amygdalus), mille seemned ei sisalda mürgiseid kemikaale. Mõru mandliõli võib olla mürgine ja seda saadakse teistsugusest mandlipuust (Prunus Amara). Mõru mandliõli kasutatakse ainult meditsiinis. Külmpressitud mandliõli on lõhnatu ning seetõttu sobib välispidiselt kasutamiseks.

Neli kõige olulisemat magusa mandli õlis leiduvat toitainet on E-vitamiin, A-vitamiin, Omega-3 rasvhapped ja tsink. Igal toitainel on oma ülesanne. Näiteks stimuleerib A-vitamiin uute naharakkude tootmist, mis aitab vähendada kortsude tekkimist. E-vitamiin sisaldab antioksüdante, mis hoiab ära vabade radikaalide ja päikese ultraviolettkiirte põhjustatud rakkude kahjustusi. Oomega-3 rasvhapped aitavad ennetada enneaegset vananemist ja tsink aitab ravida naha arme.

KÜLMPRESSITUD MANDLIÕLI

Mandlid on äärmiselt toitainerikkad. Need sisaldavad E-vitamiini, A-vitamiini, rasvhappeid, valke, kaaliumi, magneesiumi, fosforit, vaske ja tsinki. Kuid kuumuse või kemikaalidega kokkupuutel kaob osa neist toitainetest. Külmpressimis meetod eraldab mandliseemnetest õli, pressides neid teraspressiga. Nii saate külmpressitud magusat mandliõli, mis säilitab mandli kõiki kasulikke toitaineid.

Muistse Ajurveda teaduse kohaselt on magusad mandlid aju ja närvisüsteemi oluline toitaineallikas. Need soodustavad ka kõrge intellektuaalse taseme arenemist ja pikaealisust. Rikas A- ja E-vitamiinide sisaldusega magus mandliõli toidab ja parandab jumet, taaselustades loomuliku kuma. Nende omaduste tõttu on magusa mandli õli kõige populaarsem kasutusviis keha (Abhyanga) ja peanaha masseerimiseks.

MANDLIVILI

MAGUS MANDLIÕLI ILUHOOLDUSES NAHALE JA JUUSTELE

Mandliõli sobib nahale ja juustele suurepäraselt tänu pehmendavatele omadustele, mis takistavad naha loomuliku niiskuse kadu ja aitavad nahal niiskust säilitada. Need õli pehmendavad omadused aitavad parandada naha jumet. Mandliõli kasutatakse laialdaselt ka rasvasele ja aknenahale ning

  1. Mandliõli niisutab nahka. Mandliõli imendub nahka väga kiiresti ja niisutab nahka tõhusalt. Mandliõli võib kasutada nii näole kui ka kehale. Soovi korral võib mandliõlile lisada eeterlike õlisid ja kasutada keha masseerimisel baasõlina. Lisaks, mandliõli on kerge ja mitte liiga rasvase konsistentsiga. Seega nahk ei jää pärast mandliõli kasutamist tahm ja kleepuv. Külmpressitud magus mandliõli sobib kasutamiseks kõikidele nahatüüpidele. Mandliõli kasutamine nahale: Määrige mandliõli eriti kuivadele kohtadele nagu näiteks küünarnukid ja jalad.
  1. Mandliõli kasutamine kriimustuste ja ekseemide raviks

Mandliõli võib kasutada naha kriimustustele, samuti kuivadele ja lõhenenud huultele. Magusa mandliõli rasvhapped aitavad nahal niiskust säilitada ja E-vitamiin leevendab kuivusest põhjustatud ärritust. Õli tsingisisaldus kiirendab põletikuliste haavade paranemist. Seetõttu on mandliõli kasutatud ka kuivade nahahaiguste, sealhulgas ekseemi ja psoriaasi raviks.

  1. Mandliõli kasutamine näopuhastusvahendina

Enamikule meist on mõte näo puhastamisest õliga võõras. Kuid uuringud on näidanud, et õliga puhastamine on teie nahale kasulik ja magus mandliõli on üks parimaid õlisid, mida näo puhastamiseks kasutada. Õlipuhastus toimib põhimõttel „rasv lahustab rasva” ja puhastab tõhusalt mustust ja nahale ladestunud jääke mis veega ei lahustu. Samuti aitab see ummistunud poore avada. Pärast õlipuhastust on soovitatav viimistleda näopuhastus veepõhise näopuhastusvahendiga mis eemaldab nahalt õlijäägid.

  1. Mandliõli helendab rasedusarme

Mandliõlis sisalduv tsink on akne armide paranemiseks oluline aine. Mandliõli on oma unikaalse koostise tõttu tõhus venitusarmide ja akne armide raviks. Seetõttu soovitatakse rasedatel massaažiks kasutada magusa mandli õli, et vältida venitusarmide teket ja vabaneda nahaärritusest.Teaduslik uuring tsingi mõju kohta nahahoolduses leiate siit. 

  1. Mandliõli vähendage turset ja silma all olevaid tumedaid laike

Mandliõlil on põletikuvastased ja antioksüdantsed omadused. See aitab silmade all tekkivat pundumist vähendada ja silmaümbruse nahka helendada. Mandliõli sisaldab retinooli, E-vitamiini ja K-vitamiini, mis rahustavad silmade all olevat nahka ja vähendavad silmaümbruse kortsude tekkimist.

  1. Mandliõli vähendab aknearme

Eelnevalt kirjutasime põhimõttest et rasv lahustab rasva“ ja on olemas uuringuid, mis toetavad mandliõli võimet lahustada liigset rasu teie nahast! Võite seda kasutada oma naha puhastusvahendina, et vältida rasu kogunemisest põhjustatud aknet. Veel üks põhjus, miks mandliõli akne raviks kasutada, on see, et see on rikas retinoidide poolest. Retinoidid on ka aknevastaste kreemide populaarne koostisosa. Miks kasutatakse retinoide akne ennetamiseks? Põhjus on see, et neil on ainulaadne võime avada rasu ja poorid. Kasutamine: Kastke vatipadi mandliõliga ja kasutage seda näo puhastamiseks. Õlijääkide eemaldamiseks viimistlege puhastus loodusliku puhastusvahendiga.

Kuna mandliõlil on niisutavad ja toitvad omadused, mis muudavad nad juuksed tervemaks. Selle tulemusel juuksed muutuvad säravamaks ja läikivamaks. Mandliõli niisutab juukseid ja peanahka. Peanaha ja juuste masseerimine mandliõliga niisutab juuste lõhenenud otsi, vähendab juuste ja naha lõhenemist ning toidab sügelevat peanahka ja kuivi juuksejuuri. Peanaha masseerimine mandliõliga parandab nahaalust vereringet ning soodustab juuste kasvu.

  1. Mandliõli leevendada peanaha sügelust

Surnud rakkude kogunemine peanahas on levinud juuste terviseprobleem. Surnud naharakkude kogunemine põhjustab naha ketendamist, sügelust ja kõõma ning pärsib ka tervete juuste kasvu. Peanahka masseerimine mandliõliga aitab surnud naharakke peanahast eemaldada ja neid saab kergesti välja pesta. See aitab ennetada ja ravida ka peanaha kuivumist, nagu seborroiline dermatiit ja peanaha psoriaas. Kasutamine: Masseerige mandliõli penahka ja laske sellel mõjuda vähemalt tund enne pesemist. Maksimaalse tulemuse saavutamiseks võite selle ja isegi üleöö jätta.

Beautiful hair trated with herbs

  1. Mandliõli soodustab juuste kasvu

Üks olulisi juuste kasvuks vajalikke toitaineid on biotiin, tuntud ka kui H-vitamiin. See on B-vitamiini gruppi kuuluv vitamiin, mida kasutatakse juuste hõrenemise raviks. Mandliõli sisaldab biotiini ja juuste masseerimine mandliõliga on tõhus viis varustada juukseid biotiiniga, et soodustada juuste kasvu ja vähendada juuste hõrenemist.

  1. Mandliõli pehmendab ja hooldab juukseid

Regulaarne mandliõliga massaaž pehmendab juukseid, muutes juuste kammimise kergemaks. Oma pehmendavate omaduste tõttu parandab mandliõli juuste tekstuuri. Parema tekstuuriga juuksed muutuvad väliste stressitegurite suhtes vastupidavamaks ning seetõttu juukseid ei kahjustata nii hõlpsasti.

  1. Tugevdab ja parandab juukseid

Mandliõlis sisalduvad oleiinhape ja linoolhape parandavad juuste vastupidavust. Seevastu õlis sisalduv E-vitamiin on antioksüdant, mis aitab võidelda juustele tekitatava keskkonnamõjuga. Juuste regulaarne masseerimine mandliõli aitab säilitada juuste nooruslikkuse ja elastsuse.

MANDLIÕLI KEHA MASSAAŽI jaoks (ABHYANGA)

Mandliõli on kasutatud naha rahustamiseks, pehmendamiseks ja parandamiseks tuhandeid aastaid. Mandliõli soojendavad omadused muudavad selle ideaalseks abhyanga (ajurveeda massaažI) jaoks, eriti Vata (kuiva) naha jaoks. Kui tunnete, et teie keha vajab lõdvestamist ja nahk vajab niisutamist, sobib mandliõli Abhyanga jaoks suurepäraselt.

*Abhyanga on sanskriti sõna, mis tähendab enesemassaaži ja see on viis pakkuda armastust oma kehale.

Meie e-poest leiate külmpressitud mandliõli siit